2015-10-12

Uppdatering oktober 2015 - sitemap

För att Google och andra söktjänster ska hitta och indexera dina webbsidor korrekt så är det bra att skapa en sitemap. Sökrobotarna (crawlers) använder då din sitemap för att hitta alla sidor på webbplatsen. De använder inte uteslutande din sitemap utan har flera olika tekniker för att skapa sina index. Exakt hur är mer eller mindre hemligt för att man inte ska kunna manipulera sökrobotarna.
 En sitemap är en xml-fil som innehåller URL:er (adresser) till de webbsidor du vill ska indexeras. I xml-filen går det att ange hur ofta en sida uppdateras, när den uppdaterades och vilken prioritet sidan har jämfört med andra sidor.
Wikipedias beskrivning: Sitemaps
På Wikipedia finns också exempel på hur innehållet i xml-filen kan se ut.

För att hjälpa Google att indexera din webbplats så använd Google Webmaster Tools: https://www.google.com/webmasters/tools
Där kan du berätta för Google var din sitemap ligger.
Kolla på Wikipedia för var man lägger in sitemap i Baidu, Bing/Yahoo! och Yandex.

Håll det så enkelt som möjligt:
  • Döp filen till sitemap.xml
  • Placera den i roten på din webbplats, dvs. inte i en folder.
  • Lägg in placeringen av sitemap.xml i din robots.txt. Obs! Det ska vara hela URL:en till din sitemap. Ex. Sitemap: http://www.nettools.se/sitemap.xml
 I Wordpress använder jag pluginen Google XML Sitemaps som genererar mina sitemaps.

För övriga webbplatser så använder jag verktyget XML-Sitemaps.com för att generera upp en grundläggande sitemap som jag sedan redigerar manuellt eller automatiskt med schemalagda script.

System och tjänster som uppdaterats sedan förra uppdateringen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar